Ambassadeurs

Zien is doen. Voor iedere sporter, zo ook de golfer, is het belangrijk een referentiekader en voorbeelden te hebben, zo ook binnen het aangepast golf. Zeker als je net een beperking hebt, is het goed om te zien hoe iemand anders met dezelfde beperking het spel beoefent en zijn/haar aangepaste swing maakt. In onze clinics, vertellen de ambassadeurs hun persoonlijke verhaal en hoe golf hen geholpen heeft weer een positieve swing aan het dagelijks leven te geven. En laten zij uiteraard hun beste swing zien.

Monique Kalkman

Home course: Almeerderhout
Speelt sinds: 2009
Medische handicap: Dwarslaesie T5 (incompleet)
Golf handicap: 17.3

Lees alles over Monique op de pagina Monique Kalkman Founder

Website: www.moniquekalkman.nl

  

 
XanJurjen en zoon Xan Engelsman

Home course: Dutch Golf Putten en GC Zeewolde
Speelt sinds: Jurjen 2006 en Xan 2013 
Medische handicap: Beiden Rechteronderbeen amputatie. We golfen met een beenprothese.
Golf handicap: Jurjen 20.8 en Xan beginnend

Naast een actieve Paralympische zwemcarrière altijd getennist en via een clinic in aanraking gekomen met golf. Ik was meteen verkocht. De uitdaging die er in het golfspel zit heeft me tot nu toe niet meer losgelaten. Ik vind het leuk om mezelf in deze sport te blijven verbeteren. Daarnaast is golf leuk om samen te doen. Zo nam ik Xan een keer mee naar de drivingrange en sindsdien vraagt hij: "Pap, zullen we weer een balletje gaan slaan of doen we een putwedstrijdje?"

In het golfspel kan ik me afsluiten van de dagelijkse dingen even het hoofd leegmaken. Ik vind het heerlijk om te sporten en zo af en toe een kick te krijgen van een mooie put, een lange drive of een mooie approach. Xan vindt het leuk om de ballen ver te slaan en van mij te winnen met putten. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten en bewegen. Ieder naar zijn eigen wensen en mogelijkheden. Daar zetten we ons graag voor in! 

Foto: Mathilde Dusol


 

Marcella NeggersMarcella Neggers

Teaching Pro Marcella Neggers verbindt zich als ambassadeur
aan de Foundation.

Marcella Neggers wordt naast haar functie al vaste Teaching Pro, ook amabassadeur van de Foundation . We zijn dan ook ontzettend blij met haar! Hieronder stelt zij zich aan ons voor:

Ik ben Marcella Neggers, geboren op 24 januari 1975 in Eindhoven.
Vanaf mijn 11e jaar heb ik reumatoïde arthritis en op mijn 12e jaar werd mijn rechterpols volledig vast gezet. Desondanks ben ik gaan golfen. Ik heb 11 jaar in het Nederlands amateur team gezeten en met vele nationale en internationale amateur titels op zak, ben ik in 2000 pro geworden.

Na 1 jaar te hebben gespeeld op de Europese Tour bleek dit toch een te zware belasting te zijn voor mijn lichaam. Daarom ben ik in 2001 begonnen aan de PGA Teaching opleiding.
Na 4 jaar te hebben gestudeerd aan het van Swinderen college heb ik mijn B en A opleiding overtuigend afgesloten.

Sinds 2002 ben ik werkzaam op de Eindhovensche Golf, waar ik van mijn hobby, mijn beroep hebt kunnen maken. Mooier kan niet!

Momenteel maak ik deel uit van het Nederlands team minder valide golfers. Het was en is voor mij belangrijk om competatief te kunnen blijven golfen. Hoewel de topsport in combinatie met mijn reuma wel zijn tol begint te eisen krijgen ze mij niet zomaar klein!
Er is altijd een oplossing voor handen, zolang jezelf maar niet opgeeft!
Dat is ook mede de reden dat ik me graag inzet voor de Going4Golf Foundation, laten zien aan andere mensen met een handicap dat golf een hele goede en mooie manier is om zelfstandig dingen te kunnen doen en te kunnen bereiken!
Ik hoop vele van jullie te kunnen inspireren door middel van de golfsport!
 
Tot ziens op de golfbaan.
 
Marcella Neggers


Kwint KuipersKwint Kuipers

Kwint Kuipers als nieuwe ambassadeur stelt zich hieronder aan ons voor en vertelt over autisme en het belang van balans door sport.

Al sinds mijn 9e speel ik golf. Mijn oma nam mij op en dag mee naar de golfbaan. Ik
Mocht even mee doen met een les en vanaf het eerste moment wist ik dat dit mijn sport zou zijn. De rust de ruimte en de concentratie die je voor het spel nodig hebt zorgt er voor dat ik mij kan afsluiten van de wereld.

Omdat ik een goede speler ben ik me graag wil verbeteren (mijn handicap is nu 4,5) is het voor mij erg belangrijk gebalanceerd te leven. Dit betekent dat ik geen alcohol of frisdranken drink en zoveel mogelijk onbewerkt voeding eet.

Golf spelen vereist uiteraard een goede techniek maar nog meer is het een mentaal spel. Om meer grip op het mentale gedeelte te krijgen ben ik op yoga gegaan. Voor ik de wekelijkse wedstrijden in ga doe ik altijd meditatieoefeningen.

Stress en autisme gaan vaak samen. Toen ik eenmaal begreep wat stress met mijn hoofd en lichaam deed kon ik ook mijn hoofd en lichaam inzetten om mijn stress te reduceren. Niet alleen voor en tijdens de wedstrijden, ook tijdens de schooldagen, vakanties en het uitgaan. Bij stress/overprikkeld zijn wordt het lastig om goed na te denken en is het vaak te laat om zelf nog actie te ondernemen. Voor mij is het belangrijk voordat de stress piekt, mijn lijf in te zetten door middel van beweging. Dit kan zijn hardlopen, fietsen of even naar de sportschool en natuurlijk door het golfspel.

Als ik niet golf dan sport ik veel. Ik merk het gelijk als te weinig beweging heb. De sporten die ik beoefen zijn naast golf; yoga, freestyle running, kickboksen, wielrennen, mountainbiken, obstacle runs, spinning, grit en de wekelijkse meditatie bij de monniken. Deze zomer ben ik mij gaan verdiepen in de Wim Hof-methode.

Dit lijkt misschien veel maar alles bij elkaar maakt dat mijn leven in balans is. Ik kan het zelf managen. Het vergt van mij dat ik iedere dag, zelfs ieder moment van de dag, bewust leef. Voor mij als sporter is dit vanzelfsprekend. Het bijkomende effect dat het op mijn autisme heeft is misschien nog veel waardevoller. Het maakt mij, ondanks de kwetsbaarheid van autisme onafhankelijk en autonoom.

Stressvrij leven betekent voor mij grotendeels het leven op de golfbaan. Het is zo belangrijk voor mij dat ik er mijn beroep van wil maken. In de zomer van 2015 ben ik gestart met de opleiding tot Teaching Golf Professional Level III bij de World Golf Teachers Federation. Het eerste deel van mijn opleiding heb ik in Frankrijk gevolgd en het tweede deel in Spanje. Over ongeveer 1,5 jaar verwacht ik klaar te zijn met de volledige opleiding.

Tijdens de stages hoor ik vaak dat ik prettig en vooral rustig les geef. In de toekomst wil ik mij vestigen als golfleraar voor diverse doelgroepen en zeker ook voor mensen met autisme. Het lijkt me erg leuk om stage te lopen bij de stichting G4G. Ik weet heel goed dat het hard werken is om je grenzen te verleggen als je lichaam of geest niet mee werkt en nog beter wat het oplevert als het je toch lukt.

Kwint Kuipers
 

Terug_naar_boven